Načítám

Podívejte se, jak to Vašim dětem jde

Mezinárodní projekt Erasmus+ na ZŠ Hornická 7

Mezinárodní projekt Erasmus+ na ZŠ Hornická 7

06.12.2019

Mezinárodní projekt Erasmus+ na ZŠ Hornická 7

V rámci vzdělávacího programu Evropské unie Erasmus+ naše škola jako hlavní koordinátor projektu s názvem „The International pupil Math Workshop přivítala na pět dní na naší škole své partnery projektu, a to 12 studentů z rumunské školy Liceul Teoretic de Informatică "Grigore Moisil" a 8 studentů z řecké školy 6th gymnasium of Chania. Hlavním cílem projektu je učení se novým matematickým dovednostem s pomocí IT nástrojů, přičemž jednotlivé mobility jsou zaměřeny na konkrétní matematická témata, především v oblasti geometrie. Společné sdílení poznatků a spolupráce probíhá v anglickém jazyce v online prostředí virtuální třídy Twinspace a samozřejmě k nim dochází během jednotlivých návštěv v partnerských zemích. 

První den mobility proběhl ve znamení seznamování, prohlídky školy, vytvoření žákovských mezinárodních týmů, které odpoledne uvítal na radnici pan starosta. V podvečeru si všichni s nadšením zahráli společně bowling. Následující den vytvořené týmy vypracovaly geometrické příklady v programu Geogebra a odpoledne jsme navštívili Svět vědy a techniky v Dolní oblasti Vítkovic. Všem zúčastněným se také velmi líbila návštěva VŠB, kde jsme za použití anglického jazyka sestrojovali roboty a absolvovali zajímavé soutěže. Poslední den se zahraniční žáci zapojili do výuky angličtiny ve třídách a kromě toho si vyzkoušeli práci s roboty. Poslední den proběhlo v odpoledních hodinách společné rozloučení v jídelně naší školy, kde naše paní kuchařky přichystaly bohaté občerstvení. Pan ředitel předal všem zúčastněným certifikáty o účasti v projektu, zahraniční hosté ocenili výbornou přípravu naší školy a vřelou pohostinnost. Všichni hosté nadšeně komunikovali anglicky, luštili hlavolamy, zahráli si stolní tenis a dokonce došlo i na tanec. Český žákovský tým komentuje poslední večer takto: „Nakonec došlo k smutnému loučení. Samá objetí, slova na rozloučenou a upadlo i pár slz. Nikomu se nechtělo odjíždět, ale utěšovali jsme se tím, že se zase setkáme na škole v Rumunsku nebo Řecku.” Hosté z Rumunska hodnotili návštěvu tyto slovy: „We loved working and meeting the kids from Greece and the Czech Republic.“ Žáci z Řecka se podělili o své dojmy: „We are looking forwad to meeting you again, we had a great time, thank you!“

Všichni žáci se již těší na měsíc březen a květen, kdy navštíví své partnerské školy v Rumunsku a v Řecku. Jsme velmi rádi, že tento projekt pomáhá nejen k odbourávání jazykových bariér mezi žáky, ale díky němu také dochází k navázání nových mezinárodních přátelství. Velké díky si zaslouží Mgr. Barbara Glacová za realizaci tohoto projektu.