Načítám

Podívejte se, jak to Vašim dětem jde

Jak jsme s dětmi poznali zázračný svět včel

Jak jsme s dětmi poznali zázračný svět včel

29.04.2021

V měsíci dubnu jsme v rámci projektového dne ve školní družině přivítali zkušeného pana včelaře Aloise Sochu, který se tomuto svému koníčku věnuje již 37 let. Družinové děti z prvních, druhých a třetích tříd tak díky němu zjistily něco o včelařství i to, jak jsou včely velice užitečným hmyzem pro nás i ekologii. Seznámily se třeba také s jejich produkty a celým procesem výroby… Během tohoto velice příjemného odpoledne tak všichni společně otevřeli bránu do úžasného světa včel medonosných.

Celá tato událost byla nabitá mnoha rozmanitými aktivitami. O včelách jsme si přečtli několik zajímavostí. Pan včelař dětem představil ukázku na CD „Včelařský rok“. Přinesl také model včelího úlu včetně předmětů, které se ve včelařství využívají. Všechny naše děti byly z celé akce velice nadšené a neméně zvídavé. Pan Alois však vždy trpělivě zodpovídal veškeré dotazy a názorně předvedl i ukázky, třeba „zahánění včel do úlu čmoudidlem“.

Součástí tohoto odpoledne byly i zajímavé hry. První byla hra „Úl“, kde si děti prožily jednotlivé role včelí hierarchie. Ve hře „Co si vezmu do úlu?“ si pak děti upevňovaly veškeré své nově nabité poznatky. Pro opakování včelí moudrosti si děti vyplnily pracovní listy a rozhodně jsme nevynechali ani kreativní chvilku! Děti byly velice šikovné a vytvořily si tak každý svou krásnou pohyblivou včelku na plástvi. Co však u dětí sklidilo úspěch největší?? To je přeci jasné – ochutnávka medu!!!

Toto zajímavé a velice přínosné odpoledne bylo pro děti i paní vychovatelky bohatým zpestřením v naší školní družině. Věříme, že si děti ze včel vzaly příklad a budou i nadále pilní jako včelky! Závěrem také velmi děkujeme panu Sochovi, že nás v této době navštívil a přiblížil nám tak úžasný svět včel!